Hva er å gå videre?

''Er det ikke snart på tide å gå videre?''

Uttrykket ''å gå videre'', eller å ''komme seg videre'' kjenner jeg at jeg ikke forstår. Har sorg en utgangsdato? Er det slik at vi skal legge fra oss sorgen et sted på veien? Jeg føler det blir så feilformulert når man sier det slik. Det høres ut som om man bare skal glemme og fortsette livet som før. Men det er jo ikke slik sorg fungerer. Å ''Gå videre'' er noe man må gjøre uansett om man vil eller ikke. Dagene slutter ikke å gå, klokkene slutte ikke å tikke, livet stopper ikke opp. Min erfaring når Lokeskatten døde, var rett og slett at jeg ikke ville gå videre. Jeg ville at livet bare skulle stoppe opp, men før eller siden har man ikke noe valg. Hverdagen kommer, dagene går, man kan ikke gjøre noe til eller fra. Livet går videre, uansett.

Det er ikke så mange tiår siden at det var slik at hvis man mistet et barn så skulle man bare glemme og gå videre. Ikke snakke om barnet igjen. Hvis man fikk et dødfødt barn fauk legene avgårde med barnet, og man fikk ikke se barnet. Man fikk ikke engang vite om det ble en velskapt gutt eller ei lita jente. Og aldri ble det pratet om. Barna fikk heller ingen egen gravplass. Takk gud for at det ikke er slik idag, og at vi har kommet oss lengre.

Min erfaring av ''å gå videre'' er ikke slik at man legger sorgen og savnet i en skuffe og forsetter livet. Det handler ikke om å finne en måte å glemme sorgen på. Det handler om å finne en måte å leve med den videre. Å finne en ny måte å leve på rett og slett, ikke streve etter det livet som man hadde før. For det livet får man ikke tilbake. Det handler om å ta med seg sorgen videre på reisen, for den kan man ikke legge fra seg. Man må rett og slett lære seg å puste på nytt, lære seg å leve med sorgen videre. Ikke finne en måte å bli kvitt den på.

Loke Alexander er like mye barnet mitt selv om han er død, og det vil han for alltid være. Det er lett å tro at man elsker sitt eget barn høyere en noen kan elske et barn, men det gjør vi alle foreldre. Å miste Loke Alexander var like forferdelig for oss som det hadde vært for hvilke som helst foreldre å miste sitt barn. Men man har ikke noe annet valg enn å være sterk. Det er lett å se på Lokegullet som ''ikke like mye barnet mitt'', eller hva jeg skal si siden han ikke er her. Å glemme å snakke om han. Jeg synes det blir rart. Jeg har ikke så veldig mye til overs for de som aldri tar opp Loke. Det er like naturlig for oss å snakke om han som det er for dere å snakke om deres levende barn. Han er like mye barnet mitt nå som han alltid har vært.

Det er mange som sier at vi ikke må ''grave oss ned i sorgen''. Mange av de som sier dette tror jeg har lite kunnskap om sorgreaksjoner. Når de sier at vi ''ikke må grave oss ned'', mener de gjerne at vi ikke skal snakke så mye om det, ikke tenke for mye på det, prøve å glemme litt mer, og ja, ''gå videre''. Men jeg tror det er SUNT å tenke, snakke, dele og å være åpen om sorgen. Spesielt når det er noen som er oss så nære som barn, foreldre eller søsken. Hvis det ikke blir snakket om og man ikke ''graver seg ned'', sitter man ofte igjen med masse gjørme i hjertet og undertrykte følelser. Det er ikke sunt overhodet.

Lik gjerne Jenta med det blå håret på facebook.

#sorg #savn #død #krybbedød #miste #barn #sorgreaksjoner #tap #gå #videre #grav #gravsted #blomst #engel #lykt #englemamma

4 kommentarer

http://hevhodet.blogg.no/

11.08.2015 kl.19:55

Sorg kan ikke beskrives . Tiden leger alle sår sies det. Jo det gjør gjerne det.. Men et arr vil alltid være der.

Ønsker deg en fin kveld <3

Alexandra

11.08.2015 kl.20:22

Er enig i det du skriver. Det går ikke an å glemme, man må bare finne en måte på å leve med det :/ Synes du er sterk som forteller om dette også <3
http://hevhodet.blogg.no/: Sant det du sier <3 Klem til deg, takk for kommentar <3
aaspestrand: <3 Helt sant. Noen sorger blir aldri glemt <3

Skriv en ny kommentar

Lik meg på facebook

Følg meg på blogg.no

Instagram


 • Om meg • Skap meg ikkje om med skugge.
  Eg vil vera den eg vart.
  Eg er sorg i kvite klede,
  Eg er gleda kledd i svart.

  Skap meg ikkje om med glede,
  eg vart den eg ville bli :
  Konge i eit ukjent rike,
  Slave i mi eiga tid.
  hits