Hysteri over sprinkelbeskyttere?

Det stemmer at sprinkelbeskyttere kan øke risikoen for krybbedød, men kvelning er ikke krybbedød. Blant annet Klikk og Tv2 har gått ut og sagt at sprinkelbeskyttere har vært en årsak i flere krybbedødstilfeller. Dette synes jeg er meget misvisende, ikke fordi det er feil at det øker risikoen, men fordi krybbedød bare stilles som diagnose når ingen dødsårsak blir funnet. Når sprinkelbeskyttere er årsak til dødsfallet, er det ikke krybbedød det er snakk om, men for eksempel kvelning som følge av ulykke. Diagnosen krybbedød blir gitt når man ikke finner noen årsak til dødsfallet selv ved en grundig obduksjon. Det skjer dessverre at barn blir kvalt av sengekanter, og det er helt forferdelig. Men det er ikke det samme som krybbedød. Sengekanter er også meget uheldig da det både gir kvelningsfare og økt risko for krybbedød. Det er derimot ikke vist at sprinkelbeskyttere forebygger skader. Et barn har ikke selv styrke til å for eksempel knekke en fot ved å sette fast beina i sprinklene, som mange frykter. 

Et barn som dør av krybbedød, har ikke blitt kvalt. Nå har jeg aldri sett noen kvalt før, men Loke Alexander så ut som ei dukke når jeg fant han, og man så helt tydelig at han ikke hadde hatt det vondt. Det er enda et mysterium hva krybbedød egentlig er, og det eneste vi vet er hva som kan øke risikoen. Jeg anbefaler alle å bruke LUB som kilde, og her kan du lese hva de har skrevet angående dette temaet.

Illustrasjon av baby som sover i sprinkelseng, fra "Trygt sovemiljø"-brosjyren

Bildet er hentet fra LUBs nettsider, og viser hvordan et barns sovemiljø burde være. Så lite som mulig i sengen, til nød en liten bamse.

Grunnen til at risikoen for krybbedød øker når man bruker sengebeskytter, er faren for CO2 opphopning. Det anbefales å ha så lite dilldall som bamser og slikt i sengen. Jeg visste helt ærlig lite om risikofaktorene for krybbedød før Loke Alexander døde. Jeg viste at jeg ikke skulle legge babyer på magen, at de ikke skulle bruke pute og at man ikke skulle legge et teppe foran vognen, men der stoppet det egentlig. Loke Alexander hadde sprinkelbeskytter hele det korte livet sitt, for jeg visste ikke at det økte risikoen for krybbedød. Kanskje hadde Loke vært i live om vi ikke hadde brukt det? Det er mange spørsmål vi ikke får svar på. Jeg trodde at barnet mitt var trygt så lenge jeg ikke la han på magen og han ikke hadde pute, og han var jo tross alt nesten 8 måneder gammel. De fleste babyer tåler fint å bli utsatt for ''risikofaktorer'' som mageleie og sprinkelbeskyttere, men det er umulig å vite på forhånd hvilke barn som er sårbare.

Helt til slutt vil jeg sende en beskjed til alle de som kaller denne forskningen for hysteri. Det er muligens hysteri å unngå noe som øker risikoen for spedbarnsdød for de som aldri har opplevd noe slikt, men jeg kjenner jeg blir lei meg av at så mange sier dette er tullball og hysteri. Landsforeningen Uventet Barnedød samler inn penger og jobber med forskning for å forebygge krybbedød. Alle får velge selv om de vil følge anbefalingene, men jeg synes faktisk det er -RESPEKTLØST- ovenfor de som gjør dette viktige arbeidet å kalle informasjonen de går ut med for hysteri. Jeg vet at min sønn er død  og at han hadde en sprinkelbeskytter rundt sengen. Synes du det er hysterisk av meg å fjerne den fra sengen til det nye barnet kommer i Mars? Det er mange kommentarer av typen: ''Hjelpe meg for et hysteri! Datteren min hadde både pute, bamse, sprinkelbeskytter og sov på magen, og hun lever enda!!''. Det er fristende å svare med: ''Så fint at du var heldig. Min sønn er død!'', men jeg har klart å holde meg inntil videre. Så at noen kommenterte at det var så få barn som døde i krybbedød nå at dette bare ble finpussing på forskningen. Er min sønns død finpussing på forskningen? Omtrent 10 barn dør årlig av krybbedød. Bak dette tallet er det ikke bare statistikker, men mennesker, historier, erfaringer, søsken, foreldre... Vi ser bare tallene, og glemmer at det er snakk om en familie med en historie. En familie som mangler et barn.

Jeg vil råde alle til å følge anbefalingene til Landsforeningen Uventet Barnedød. 10 barn i året er 10 barn for mye. Alt jeg ønsker er ett år med 0 krybbedødstilfeller, men det kan man nok se langt etter. Dere velger selv om dere vil følge anbefalingene, men vær så snill, ikke vær så respektløs at du kaller foreldre som følger anbefalingene hysteriske og døde barn for finpussing på forskningen.

Følg Turkistliv på Instagram med å trykke her!

Lik gjerne Jenta med det blå håret på facebook.

#englemamma #mammablogg #mamma #krybbedød #årsak #død #sorg #savn #lub #mageleie #risiko #sprinkelbeskytter #babynest #hysteri #forskning

8 kommentarer

birdbay

03.01.2016 kl.16:13

Veldig flott skrevet. Man har jo ingen mulighet til å forutse slikt og alle råd klarer en aldri å få med seg. Ønsker deg en fin kveld og igjen veldig flott skrevet.
birdbay: <3 Tusen takk <3

Benedikte

03.01.2016 kl.20:23

Dette har IKKE jeg fått med meg. Godt at noen gidder å spre slik informasjon. Jeg visste om dette med fare for kvelning.. derfor kjøpte jeg en tykkere sengekant som står av seg selv. Men nå sover vi helst sammen i dobbeltsenga så den sprinkelsengen kunne jeg nesten latt være å kjøpe. Tenker på en annen ting.. reiseseng? Kanskje det er bedre.. ingen sprinkler og ingen behov for beskyttelse rundt kanten pga netting? Og en ting til.. hvorfor selges det fortsatt sengebeskyttere i ALLE barneforretninger enda? Ønsker deg og familien din alt godt💜
Benedikte: Ikke jeg heller før nå nylig... Loke brukte som sagt sprinkelbeskytter, hadde jeg visst det hadde han nok ikke gjort det.Godt spørsmål, synes egentlig ikke det burde bli solgt når det er en risikofaktor. Samme med puter og putetrekk.

Anne

07.01.2016 kl.15:26

Et kjempeflott og tankevekkende innlegg. Tusen, tusen takk for at du deler dine erfaringer, og er så åpen om hva dere har opplevd. Du bidrar både til kunnskap og å sette tanker i gang. Jeg er selv gravid, og en skulle kanskje tro at det å følge en slik blogg ville gjort meg mer redd for å oppleve krybbedød, men i stedet føler jeg meg mer opplyst, og mer forberedt på å gå inn i livet som mamma.
Anne: Tusen takk for en flott kommentar og for at du tok deg tid til å lese <3

Honningsotgalskaø

21.01.2016 kl.14:35

Vi fulgtr rettningslinjene så godt vi kunne selv. Vår frøken nektet å sove på rygg fea en alder av 2uker, enten på meg eller på magen var greia hennes. Tror ikke jeg sov godt før jeg så hun selv snudde seg alle veier uten problem. Hun fikk halv sengekant når hun ble 7mnd pga smokkene fløy avsted og hun ble kjempesint. Jeg må si jeg er kjempeglad for at du skriver om dette, for ja det kan gå bra men også ille <3

Takk for en flott blogg med mye god informasjon!
Honningsotgalskaø: Tusen takk for at du tok deg tid til å lese og kommentere <3

Skriv en ny kommentar

Lik meg på facebook

Følg meg på blogg.no

Instagram


 • Om meg • Skap meg ikkje om med skugge.
  Eg vil vera den eg vart.
  Eg er sorg i kvite klede,
  Eg er gleda kledd i svart.

  Skap meg ikkje om med glede,
  eg vart den eg ville bli :
  Konge i eit ukjent rike,
  Slave i mi eiga tid.
  hits