4 år og bakovervendt?

Trykk her for å stemme på meg som vinner av Mom & Dad Blogger Awards!

De fleste snur barna sine alt for tidlig. Forskjellen kan være et blåmerke istedet for en brukket nakke.

Les også: Cameron satt forovervendt med selen festet feil - det kostet ham livet.

Debora sitter enda bakovervendt til tross for at hun er over 4 år, og jeg får stadig kommentarer på det. Minst en gang i uken faktisk, og jeg begynner å bli lei. ''Er hun ikke for stor for det setet?'', ''Oi, sitter hun bakovervendt enda?'', ''Sitter hun ikke ubehagelig?'', ''Er det ikke trangt for henne?'', ''Kan hun ikke ende opp med knekte ben hvis du kolliderer?'' er bare noen av spørsmålene jeg får, og det viser til at mange er uopplyste når det gjelder bilsikring. Hun sitter ikke bakovervendt fordi jeg er lat eller ikke har orket å kjøpe ny bilstol enda, det er et bevisst  valg jeg har tatt -fordi det er tryggest for mitt barn-.

Sitter barnet ditt bakovervendt istedet for fremovervendt, reduserer du risikoen for alvorlig skade og død med over 90 prosent. Ikke 15 eller 20 prosent, men NITTI PROSENT. 

Jeg har full forståelse for foreldre som velger å snu sine barn fremover tidlig, og dette innlegget er på ingen måte ment som kritikk. Innlegget er ment til å opplyse de som pirker på meg fordi jeg velger å sikre barnet mitt så trygt som mulig, som om jeg gjør noe feil av den grunn. Men kanskje de som snur sine barn så fort de får sjansen tenker to ganger over å lese innlegget mitt, og det er selvfølgelig bare ett pluss. Men jeg forventer ikke at alle andre på 4 år skal sitte bakovervendt, for jeg ser jo selv at det er rimelig sjelden, og kanskje er det derfor jeg får så mange spørsmål på det.

Trygg Trafikk anbefaler bakovervendt sikring så lenge som mulig, minst til barnet er 4 år. Jeg er fornøyd med Besafe sine seter, og de er veldig romslige også til store barn, og varer lenge hvis man har et barn som er normal i vekst. Debora er enda under vekt og høydegrensen, men jeg ser at det ikke er lenge igjen før øret hennes når opp til grensen før man må bytte sete, så jeg har begynt å tenke på hvilken bilstol som blir den neste. Det blir nok et Besafe, det også. Besafe kommer veldig godt ut i tester, og til tross for at det er ett av de dyreste merkene er det nok også ett av de sikreste. Loke Alexander hadde Besafe Izi Sleep den tiden han var med oss, og den nye babyen får Besafe Izi Go da jeg synes Izi Sleep var litt for stort og tungt å bære på. Izi Go er dessuten kåret til best i test.

Baby in car seat for safety
Licensed from: phakimata / yayimages.com

Det er nå et nytt regelverk på vei inn, som heter i-size som gjør at bilstoler må brukes bakovervendt til 15 måneder. For å svare på spørsmålene jeg får minst en gang i uka: Nei, hun er ikke for stor for setet. Ja, hun sitter bakovervendt enda. Hun har aldri klaget over å sitte ubehagelig, så jeg regner med at hun ikke gjør det. Det er kanskje litt trangt, men jeg vil heller at det skal være litt trangt så lenge hun sitter så sikkert som mulig ved en eventuell ulykke. Jeg vil heller at hun skal ende opp med knekte ben, enn en knekt nakke. Og, ja forresten, til dere som lurer på hvorfor jeg aldri lar Debora sitte i bilen med tykk boblejakke selv om det er kaldt ute, hun fryser ikke. Det er ikke anbefalt at man sitter med boblejakke eller tykt yttertøy i bilen da det kan være livsfarlig hvis man kolliderer. Derfor legger jeg jakken over henne som et teppe etter at jeg har sikret henne forsvarlig.

Som sagt, alle tar valg for sine barn, og jeg har ikke tenkt å legge meg bort i 1 og 2åringer som sitter forovervendt. Men da synes jeg folk kan slutte å legge seg bort i at en 4åring sitter bakovervendt hele tiden. Datteren til prosjektlederen i Trygg Trafikk satt forresten bakovervendt til hun var 6 år og 4 måneder gammel - og 122 cm høy.

Kilder -

https://www.tryggtrafikk.no/tema/sikring-av-barn-i-bil/bakovervendt-sikring-er-best/

http://www.babyverden.no/Baby/Helse/Sikkerhet-og-forstehjelp/Sikkerhet-i-bil/Barn-ma-na-sitte-lenger-bakovervendt-i-bil/

http://www.klikk.no/foreldre/smabarn/article919358.ece

http://www.klikk.no/foreldre/smabarn/article815627.ece

Følg Turkistliv på Instagram med å trykke her!

Lik gjerne Jenta med det blå håret på facebook.

#bilsikring #bilstol #sikkerhet #bakovervendt #mamma #mammablogg #tyggtrafikk #besafe #gravid #gravidblogg

2 kommentarer

Margrete

21.01.2016 kl.14:18

Så bra at ho fortsatt set bakover! Er heilt eining med deg. Jenta vår fekk beltestol nokre dagar før ho fylte 4. Og einaste grunnen til det er at ho var blitt for lang i ryggen til besafen. Ellers hadde ho nok sete bakovervendt mykje lenger. Og me fekk masse kommentarar på at ho sat bakovervendt heilt til ho var 4. "Stakkar liten, ho har det jo så trangt!" & "er det ikkje på tide at ho får sitte rett veg snart?" var typiske kommentarar me fekk... Rett veg er faktisk bakovervendt😊 Barna våre er jo det mest dyrebare me har...❤
Margrete: Bra at flere er enige med meg. Folk kommenterer mest når man gjør noe riktig, merkelig nok... Hadde jeg gått bort til noen og sagt ''Du risikerer en større sannsynlighet for at barnet ditt dør under kollisjon når det sitter forovervendt'' til noen hadde jeg blitt ansett som frekk.

Skriv en ny kommentar

Lik meg på facebook

Følg meg på blogg.no

Instagram


 • Om meg • Skap meg ikkje om med skugge.
  Eg vil vera den eg vart.
  Eg er sorg i kvite klede,
  Eg er gleda kledd i svart.

  Skap meg ikkje om med glede,
  eg vart den eg ville bli :
  Konge i eit ukjent rike,
  Slave i mi eiga tid.
  hits