hits

For barnas beste må du tørre å tenke det verste

Viktig innlegg som alle burde lese og dele!

Stipulert forekomst av omsorgssvikt, mishandling, familievold og seksuelle overgrep: Kan omfatte 15-20 % av norske barn.

Idag hadde vi en forelesning i pedagogikk om et guffent men viktig tema: Om barn i sårbare situasjoner. Jeg ble så overrasket over antallet barn som lever under slike forhold. Det er så mange flere enn jeg hadde sett for meg. Hvorfor? Hvorfor er det slik at det stipulerte antallet tilsier at i en klasse på 20 er der 3-4 barn som opplever omsorgssvikt, mishandling, familievold og seksuelle overgrep? Hvorfor er mørketallene så store?

Jeg tror svaret er enkelt. Vi tørr rett og slett ikke tenke det verste. Vi greier ikke å fatte i hodene våre at mennesker faktisk kan utøve vold mot barn. Det er sjeldent at man får konkrete bevis på omsorgssvikt servert i hendene, så man må lære seg å kjenne igjen tegn som kan tyde til det. Dette er utrolig viktig for meg og andre som skal bli lærere. Men det er også viktig for andre yrker som jobber med barn: Førskolelærere, barnehageassistenter, barnepsykologer, helsesøstre og jordmødre. Spesielt viktig er det muligens for de alle minste barna som ikke kan uttrykke noe som helst. Mange er redd for å melde om forhold fordi de er redde for å ta feil og å ødelegge tillitsforholdet med foreldrene. Foreldre må tåle å bli mistenkeliggjort for barnas beste. Helsesøster Solveig Ude sendte ett seks uker gammelt barn til sykehuset for undersøkelse på grunn av noen mistenkelige blåmerker på brystet, barnet hadde 19 ribbensbrudd etter grov vold. 

Vi er alt for feige i dagens samfunn når det gjelder slikt. Vi må ta barnas parti, ikke foreldrenes. Vi nekter å innse at foreldre faktisk kan skade barna sine, og det kan få fatale konsekvenser. I verste fall drap. Vi husker alle Christoffer saken i 2005, der en 8 år gammel gutt ble mishandlet til døde av sin stefar. For å ikke snakke om rettssikkerheten til barna som er helt tåpelig og burde bli styrket. Du har vel hørt om Monika saken? 8 år gamle Monika ble funnet død med et belte rundt halsen i 2011, og politiet henla saken som selvmord. Først i 2014 ble den tidligere samboeren til moren pågrepet for å ha drept Monika. Er det ikke helt tåpelig at barna har en dårligere rettsikkerhet enn oss? Den burde være sterkere. Barn er sårbare og hjelpesløse. De siste 10 årene har 33 barn under 15 år blir mishandlet til døde eller drept av sine foreldre. Og det er uten mørketallene! Visste du dette? Ikke? Når så mange barn blir drept av sine nærmeste, hvor mange er det da som lever under omsorgssvikt og vold? Vi må tørre å stille de ubehagelige spørsmålene! Vi må tørre å melde ifra! Vi må tørre å muligens ta feil! Bare idag på VG kan vi lese om en far som er siktet for drap på et tre måneder gammelt spedbarn.

Nå må dere ikke misforstå og tro at jeg sier at folk flest dreper barna sine; Jeg sier bare at vi må åpne øynene for at det skjer. Vi har ikke lyst å tro på det, og nekter nærmest for det. Se på statistikkene! Det finnes forferdelige mennesker. Det finnes vonde mennesker. Vær så snill, spesielt dere som jobber med det mest dyrebare vi har i samfunnet: Barn. Våg å tenk det verste for barnas beste. Det er faktisk ikke alle som er snille med barna sine. Det er bedre å ta feil enn at et barn lever under omsorgssvikt eller vold.

- Hadde dette skjedd med en voksen, er jeg sikker på at vi ikke ville nølt en gang. Men når det kommer til saker hvor vi mistenker at noen har utført vold mot sine egne barn, kan vi bli litt for defensive, både i etterforskningen, og når det avgjøres om det skal tas ut tiltale, sier etterforskningslederen.

Filmen "Se meg, snakk med meg!"

Utstillingen "Hvis klær kunne fortelle"

Følg Turkistliv på Instagram med å trykke her!

Lik gjerne Jenta med det blå håret på facebook.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Lik meg på facebook

Følg meg på blogg.no

Instagram


 • Om meg • Skap meg ikkje om med skugge.
  Eg vil vera den eg vart.
  Eg er sorg i kvite klede,
  Eg er gleda kledd i svart.

  Skap meg ikkje om med glede,
  eg vart den eg ville bli :
  Konge i eit ukjent rike,
  Slave i mi eiga tid.