Er du en empat?

Er du litt som et tomt skall som kan fylles opp av andres følelser? Kan du plutselig bli voldsomt glad, eller ufattelig trist uten å forstå hvorfor? Hender det at du plukker opp andres følelsesliv istedet for ditt eget? Blir du overveldet av å gå i selskap eller sosiale sammenkomster? Har du innimellom en følelse av å ''bare vite'' noe? Er du en emptat?

Å være en empat er noe annet enn å ha mye empati. Man har ikke bare medfølelse, men man tar til seg andres følelser som sine egne. Det er nærmest slik at en empat kan ''scanne'' andre mennesker sine følelser og tanker. Ofte forveksler de også andre følelser med sine egne, og vet ikke hva som tilhører dem eller andre mennesker. Dessverre plukkes negative følelser lettest opp siden disse sendes og føles sterkest for de som bærer dem. Å være en empat kan gi plager både på det psykiske og det fysiske plan, uten at man finner en forklaring på plagene. Plutselig vet man ikke hva man selv føler lengre, eller hvem man er. Det kan være travelt å plutselig føle seg deprimert, sint, trist og redd uten å ha en årsak til det. Mange empater er på en konstant følelsesmessig berg-og-dalbane, basert på andre menneskers følelsesliv. Men det er de som tar dette inn til seg, og ikke de andre som dytter det på dem.

Spirituallity and empathy for Earth
Licensed from: photosil / yayimages.com

Her er noen tegn på at du er en empat

Du tiltrekker deg trengende mennesker.

På en eller annen måte tiltrekker du deg mennesker i livet ditt som er veldig ødelagte og trenger hjelp. Mennesker som har det vanskelig føler seg ofte mye bedre etter å ha snakket med en empat, men empaten kan bli utmattet uten å forstå hvorfor. Det føles bra å hjelpe andre, men når man tar til seg problemer på denne måten blir man sliten.

Du blir sliten etter å ha vært rundt mennesker.

Når andres stress, følelser og annet smitter over på deg sier det seg selv at du blir sliten selv av å være i en liten folkegruppe. Selv om man har hatt det koselig blir sansetrykkene overveldende.

Du synes det er vanskelig å bestemme deg i en gruppe.

Når man blir påvirket av hva alle andre mener er det vanskelig å vite hva man selv egentlig vil. Empater trenger å trekke seg unna for å reflektere over hva de egentlig mener er best.

Du trekker deg i perioder vekk fra andre mennesker.

Blir man for bombadert av andres følelser blir man trøtt, sliten og irritabel. Da trekker man seg gjerne vekk fra andre mennesker fordi det er for slitsomt og for å lade batteriene. Av og til må de trekke seg tilbake for å fokusere på seg selv og sine egne følelser.

Du blir en ''hobbypsykolog''

Mennesker åpner seg veldig lett for deg. De forteller deg ting de aldri har fortalt til noen andre, og blir ofte overrasket selv.

Å være en empat er en gave. De fleste setter på seg en maske når de har det dårlig, empaten ser bak masken og river den av. Dette hjelper mennesker å ikke føle seg alene med det de føler på. Det er en gave ''å bare vite'' - Problemet ligger i å skille sine egne følelser fra andres. Man må lære seg å bruke av og på knappen slik at man ikke blir utslitt. Det sier at det er 9 stadier til en empat - der de i de øverste stadiene kan påvirke andres følelser og sende ut følelser til andre på samme måte som de kan ta imot følelser.

Så, er du en empat?

Følg Turkistliv på Instagram med å trykke her!

Lik gjerne Jenta med det blå håret på facebook.

Les mer i arkivet » Mai 2017 » April 2017 » November 2016

Lik meg på facebook


Følg meg på blogg.no

Instagram


 • Om meg • Skap meg ikkje om med skugge.
  Eg vil vera den eg vart.
  Eg er sorg i kvite klede,
  Eg er gleda kledd i svart.

  Skap meg ikkje om med glede,
  eg vart den eg ville bli :
  Konge i eit ukjent rike,
  Slave i mi eiga tid.
  hits